خوراک دام ، نان خشک نیست!
خوراک دام در دنیا نان خشک نیست اما در ایران اوضاع کمی متفاوت است. در فرهنگ ما ایرانی ها نان همیشه جایگاه مقدسی داشته است. ایرانی ها نان را برکت خدا میدانند و آن را دور نمیریزند، زیر پا نمی اندازند و ضایعاتش را با زباله یکی نمی دانند. همین تفکر باعث شده تا خرده ها و ضایعات نان را جمع کنند و آن را به فردی به نام نان خشکی یا نمکی بدهند، و جالب اینکه در قبال آن پول، نمک، سبد پلاستیکی، دمپایی، جوجه و غیره دریافت می کنند و یا بهتر است بگوییم دریافت می کردند. نمکی نیز آنها را به دامداران می فروخت و آنها نیز غذای دام خود را با قیمتی مناسب دریافت می کردند. همان طور که می دانید چرخه ی طبیعت می تواند این نان خشک ها را به ما برگرداند. یعنی دام ها نان خشک میخورند و ما دام ها را. اما این چه ایرادی دارد؟ در زیر نگاهی خواهیم انداخت به خطرات هولناک این خوراک دام، یعنی نان خشک.
دامداری سنتی و صنعتی
در یک تقسیم بندی، دامداری به دو روش صنعتی و سنتی انجام می شود. در دامداری صنعتی همه چیز تخصصی و دقیق، در کنار یک دامپزشک و مهندس دامپروری پیش می رود. خوراک دام معمولا از مواد مغذی مختلفی تشکیل می شود و مکمل های غذایی به روشهای علمی به دام داده می شوند.
در دامداری سنتی اما شرایط متفاوت است. در این روش برای کاهش هزینه ها از نان خشک که منبع کربوهیدرات است استفاده می شود. دام را بعد از مدتی شیردهی سر می برند و از گوشتش استفاده می کنند، در حالیکه در دامداری صنعتی معمولا از دام یا برای شیردهی به مدت طولانی استفاده می کنند و یا برای پرواری و استفاده از گوشتشان. در روش سنتی تقریبا هیچ قاعده و قانونی برای تغذیه ی دام وجود ندارد.
با نگاهی خوشبینانه حدود 40 درصد دامداران ما به روش صنعتی کار می کنند. اما اشکال نان خشک در چیست؟
نان خشک می تواند سرطان زا باشد
این فقط یک تیتر تبلیغاتی نیست.بله، نان خشک می تواند بسیار خطرناک تر از حد تصور شما باشد. نان خشک ها در فاصله تولید تا تغذیه توسط دام کپک می زنند. این کپک ها سموم و قارچ های خطرناکی را وارد بدن دام می کنند که نه فقط برای دام، بلکه برای ما که از شیر و گوشت این دام ها استفاده می کنیم هم هولناک اند.
در استان های شمالی و در شرایط هوایی مرطوب و نمناک، نان خشک ها دچار کپک زدگی می شوند و سموم قارچی مهلکی مانند مایکوتوکسین و آفلاتوکسین را وارد چرخه غذایی بین ما و دام می کند. عمده ترین مشکل ایجاد شده با این سموم سرطان کبد است. جالب است بدانید این سم در حرارت بالا نیز از بین نمی رود و این یعنی حتی با پاستوریزه کردن شیر نیز این سموم از بین نمی روند.این سموم در خود گوشت تاثیر چندانی ندارند و خطر اصلی را در شیر دام ایجاد می کنند.
نکاتی برای جلوگیری از خطرات
حتما شما هم با دامدارانی که دام هایشان را رها می کنند تا زباله و نخاله بخورند مواجه شده اید. اولین قدم در راه جلوگیری از خطرات، آگاهی دادن به این دامداران است، دومین قدم اطلاع رسانی چنین اقدامات غیر اصولی و غیر علمی به جامعه است. قدم بعدی خرید محصولات دام از دامداران صنعتی و بهداشتی است.
و اما قدم مهم دیگر این است که از فروش نان خشک به نمکی ها و نان خشکی ها صرف نظر کنید تا برخی دامداران سودجو نتوانند نان های خشک کپک زده را خوراک دام هایشان کنند، تا در نتیجه این چرخه ی مسموم غذایی در نهایت به خود ما نیز نرسد.
چنانچه شما هم تجربیاتی از این دست دارید حتما آن را با ما در میان بگذارید. در ضمن شما می توانید فهرستی کامل از تولید کنندگان و توزیع کنندگان خوراک دام و طیور را در وب سایت ویکیوز مشاهده نمایید.
درباره تازه های دوربین بیشتر بدانید…